Kan du holde tæt?

Ufrivillig vandladning er noget, som næsten hver 10. dansker kommer ud for, og det kan være meget generende og hæmmende, men der er heldigvis noget at gøre. Hovedårsagen er ofte en svag bækkenbund, men både mænd og kvinder kan træne deres bækkenbund, og det foregår faktisk på samme måde.

Her er hjælp at hente

Heldigvis kan der gøres noget ved det. Træning af bækkenbundens muskler hjælper cirka tre ud af fire. Hører du til dem der har svært ved at holde tæt for urin, luft og afføring, så kan Fysioterapeut Dorthe Juel hjælpe. Dorthe er uddannet i gynækologisk/obstetrisk fysioterapi og har mange års erfaring. Det betyder, at hun kan give dig en afklaring, rådgivning og et træningsprogram, hvis du har underlivssmerter eller ufrivillig vandladning.

Praktiske oplysninger

Hovedårsagen til at det er vanskeligt at holde på urin, luft og afføring, er en svag bækkenbund. Bækkenbunden har stor betydning for begge køn i forbindelse med
inkontinens. Bækkenbunden er den muskelgruppe der støtter underlivsorganerne og sammensnørrer åbningerne i urinrør, skede (hos kvinden) og endetarm – og dermed lukker bækkenet.
Bækkenbundsmusklerne sidder fast på halebenet, siderne af bækkenet (ved inderlårene) og på skambenet. Set nedefra ligner bækkenbunden et ”u”. Inde i uet ligger urinrør, skede og endetarm hos kvinden, og urinrør og endetarm hos manden.
Når bækkenbunden trækker sig sammen (spændes), bevæger åbningerne sig fremad mod skambenet. Derved opstår der et “knæk” på tarmen, skeden og urinrøret. ”Knækket” lukker disse åbninger og sørger for at blæren ikke falder ned i tisseposition. På samme måde kan man også hæmme en presserende vandladningstrang.

Behandlingsfoløb

Nedenfor kan du se et eksempel på et behandlingsforløb for en kvinde med ufrivillig vandladning:

  • Et behandlingsbeløb starter altid med en samtale, hvor der tales om, hvilken problemer der opleves, og hvor meget de påvirker dagligdag.
  • Herefter informeres der om bækkenbundens anatomi og funktion, og hvordan undersøgelsen af  bækkenbunden kommer til at foregå.
    Bækkenbundsmuskulaturen undersøges gennem skeden. Fysioterapeuten  vil føre en eller to fingre ca. 2 til 4 cm op i skeden for at teste musklernes styrke og udholdenhed. Alle undersøgelser foregår altid i et lukket og aflåst rum.
  • Ud fra undersøgelsen bliver der lagt et træningsprogram. Træningen bliver gjort sværere, efterhånden som muskulaturen styrkes.
    Et forløb vil typisk strække sig over 3 – 4 måneder med ca. 3 – 8 behandlinger. Der vil også, hvis der er behov for dette, blive vejledt i indkøb og brug af relevante hjælpemidler som f.eks. bind, inkontinenstamponer og vaginalvægte.

Vores behandler

Dorthe Juel Fysioterapeut Gynobs Nakke- & Knæ-Certificeret

Book en tid

Har du brug for hjælp, så kan du herunder bestille en tid.